COVID 19, TEAMONTWIKKELING EN WERKGELUK IN DE ZORG EN DE IMPLEMENTATIE

Ga mee op reis en ontdek jezelf!

Als je meegaat op reis zorgen wij voor een onvergetelijke ‘creatieve en innerlijke’ reis met een inspirerende groep. Tegelijkertijd mag en kun je genieten van al het moois dat deze locatie en de groep jou te bieden heeft. Meer weten? 

Werkgeluk of werkplezier in de zorg: Yes you can! Werkgeluk is iets moois! Ga gewoon doen wat je leuk vind of waar je energie van krijgt en klaar is kees! Zo makkelijk is het toch of toch niet? Voor werkgeluk is helaas meer nodig…

Het voor iedereen momenteel een bijzonder uitdagende tijd. In deze richt ik mij in het bijzonder even op de zorg.

Covid 19, verantwoordelijkheid nemen en mooie initiatieven
Je ziet in alle sectoren bijzonder mooie initiatieven ontstaan, de zorgsector speelt hier zeker een prominente rol in. Het lijkt wel alsof iedereen in eens in de zorg wil werken. Een mooi voorbeeld vind ik het herintreden van oud IC verpleegkundige Rob de Graaf.

Zie ook het linkedin profiel van Rob de Graaf  , hierin kun je lezen wat Rob allemaal meemaakt op de IC. Rob was al een paar jaar uit het vak, maar is inmiddels weer hard aan de slag als IC verpleegkundige. Hij moest de eerste dagen erg wennen, maar voelt zich inmiddels weer vertrouwt.

Een ander mooi voorbeeld vind ik het initiatief van het coaching bureau Challenge & Support. Ze staan klaar om zorgprofessionals tijdens de COVID-19 crisis mentale steun te bieden. Het initiatief wordt ondersteund door de LAD en de Federatie Medisch Specialisten. Als je momenteel een hoge werkdruk, angst of andere zorgen ervaart, kun je een gratis supportgesprek op afstand krijgen.

Hoge werkdruk op IC in contrast met andere afdelingen
Covid 19 zorgt voor een extreem rare situatie voor iedereen. Het IC personeel heeft het nu extreem druk. De zorgprofessionals worden van alle afdelingen geplukt, zelfs herintreders springen bij op de IC. Het lijkt af en toe wel of iedereen nu in de zorg wil werken. Het is mooi om deze samenhorigheid te zien.

Er zijn nu ook zorgprofessionals die het nu juist minder druk hebben om uiteenlopende redenen. Zij kunnen ineens meer thuis werken of zitten zelfs op de bank. De agenda’s zijn relatief leeg, omdat consulten bijv. afgezegd worden. Dit zal niet lang meer duren, aangezien de reguliere zorg ook weer snel vervolgd zal worden.

Er is nu veel verbinding 
Verbinding is momenteel het sleutelwoord in de zorgsector. Je ziet overal samenwerkingen ontstaan en de bereidwilligheid om elkaar te helpen is bijzonder groot. Het is belangrijk om dit vast te houden, uiteindelijk zal dit tot betere zorg leiden. Misschien draagt het uiteindelijk ook wel bij aan het weer aantrekkelijker maken van de zorg.

We proberen elkaar met zijn allen te helpen en verder te brengen.

Verbinding vasthouden na Corona
De afstand tussen strategie en zorg verlenen lijkt in deze periode kleiner te worden. Er wordt veel overlegd, er ontstaan mooie draaiboeken en er is echt aandacht voor de zorgmedewerker. Het is belangrijk om dit ook na het Corona vast te houden en om dit verder te verdiepen.

We weten niet hoe lang dit nog gaat duren, maar er wordt ook alvast goed ingespeeld op de mentale klap die een keer komen gaat. Ook dit heeft te maken met rekening houden met elkaar en verbinden.

Het ziekteverzuim is hoog in de zorg, veel mensen verlaten de zorg en er is een hoog personeelstekort. Het is nu de tijd om dit te keren en om het vak aantrekkelijker te maken!

Redenen voor zorgprofessionals om voor de zorg te kiezen

  • Een dankbaar beroep. Het belangrijkste aan de zorg is wel de affectie die je met patiënten of cliënten moet hebben (bron week van zorg en welzijn). …
  • Toenemende werkgelegenheid. …
  • Geen dag is hetzelfde. …
  • Mogelijkheid in deeltijd te werken. …
  • Werkenin een team

En toch is er een erg hoog ziekteverzuim en verloop in de zorg
De zorgsector was en blijft een zorgenkindje. Was het ziekteverzuim in de zorg al hoog, die trend zette in 2018 onverminderd door. Ook steeds meer zorgmedewerkers laten hun baan in de zorg voor wat die is en zoeken hun werkgeluk elders. “De zorg is ziek geworden”, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthage. Want het aantal ziekmeldingen en het verloop van nieuwe medewerkers in de zorg zijn ook in 2018 weer verder gestegen. Het verzuim ging in dat jaar zelfs naar een recordhoogte: 5,9 procent.

En het verloop in die periode staat op 15,7 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van adviesbureau Ernst & Young. Het zijn vooral de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg die met de grootste problemen kampen. Met dank aan arbo-online.

Waarom verlaten mensen hun eigen vakgebied of definitief de zorg?
De oorzaken zijn gevat in een deprimerend rijtje: hoge werkdruk, last van administratieve taken, onvoldoende werksfeer, onvoldoende professionele trots, niet zelfstandig kunnen werken, onvoldoende flexibiliteit, continuïteit, professionele ontwikkeling, begeleiding op het werk en salaris. Met dank aan de Volkskrant.

En hoe kunnen we ze nu toch binnenboord houden?
Dat roept de vraag op: wat kan een werkgever doen om zorgpersoneel – en dan met name verpleegkundigen – binnenboord te houden? Bij GGZ Delfland met locaties in de regio’s Haaglanden en Rijnmond en bij het ziekenhuis Tergooi in Hilversum en Blaricum zijn ze er de afgelopen jaren in geslaagd het verloop in toom te houden. Het programma ‘Excellente zorg’ – een initiatief van beroepsvereniging V&VN – moet de verpleegkundige meer voldoening geven in haar werk.

  1. Start met een nul-meting en pak de problemen aan
  2. Gun mensen hun eigen initiatief
  3. Maak de verpleegkundige trots

Werkgeluk speelt hier een belangrijk onderdeel in.

Wat betekent werkgeluk voor PB Coaching Solutions?
Voor PB betekent werkgeluk ‘fluitend naar je werk’ en ‘fluitend naar huis’ gaan. Het is een ‘redelijk’ subjectief begrip. Je kunt voor jezelf bepalen wat werkgeluk voor jou betekent.

Op het gebied van werkgeluk zie je de laatste jaren veel mooie projecten opgestart worden tussen de zorgaanbieder en werkgelukdeskundige. Vanuit zowel de theorie als de praktijk weten we dat persoonlijk leiderschap een belangrijke rol speelt bij het verkrijgen van werkgeluk. Dit betekent concreet dat je het gevoel van invloed en betrokkenheid ervaart. Op een positieve manier in je baan probeert te zitten en hier het maximale uit wilt halen. Hiernaast lever je ook een positieve bijdrage aan het team en de organisatie.

Werkgeluk in tijden van Corona
Werkgeluk is een zeer actueel thema. Helaas is werkgeluk niet vanzelfsprekend voor iedereen. NL doet het gemiddeld genomen goed op het thema werkgeluk, we scoren normaliter +/- een 7,5, echter is dit door het Corona nu afgenomen naar een 6,3 (gemiddelde van alle sectoren). Zie hier de daling in het werkgeluk ter verdere informatie.

Hoe borg je werkgeluk?
Zodra je als zorginstelling aan de slag bent gegaan met werkgeluk zul je zien dat borging en verduurzaming de grootste uitdaging vormen. Het verduurzamen en borgen van werkgeluk in de organisatie krijgt pas echt waarde als er voldoende aandacht aan wordt besteed door de zorginstelling zelf, het management, de medewerkers en wellicht ook door de werkgeluk partner. Interne werkgeluk ambassadeurs en/of projectgroepjes binnen de zorginstelling kunnen een belangrijke rol spelen in het vergroten van draagvlak, evenals het opzetten van een buddysysteem. Begin klein en breidt het steeds verder uit

PB, teamontwikkeling, werkgeluk en werkplezier
PB weet vanuit eigen klantervaringen met teamontwikkeltrajecten dat het geven van eigenaarschap, gedeelde verantwoordelijkheid en autonomie aan de medewerkers hier ook een belangrijke rol in spelen. Dit geldt zowel voor de korte- als voor de middellange termijn.

PB kan workshops, trainingen en presentaties over werkgeluk organiseren, hiernaast is werkgeluk ook de rode draad in de teamontwikkeltrajecten.

Wil je ook meer weten over team-ontwikkeling in combinatie met werkgeluk? Vraag dan een gratis sparringssessie aan of bekijk naast onze diensten pagina ook de pagina management- en teamontwikkeltrajecten. Bij diensten vind je bijv. ook persoonlijke coaching.

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Gratis sparringsessie?

Behoefte om eens met een professional te sparren? Plan een gratis 30 minuten adviesgesprek. Deze sessie vindt plaats via Zoom, Teams of Skype of door gewoon te bellen.

Lees meer

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Maandelijkse inspiratie mail ontvangen?

Schrijf je in voor mijn maandelijkse mail, vol met handige theoriëen en inspiratie uit de praktijk.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,

Wil je even vrijblijvend sparren?

Groetjes,
Patrick