Reflectiemodel MCClelland (ijsbergmodel): jouw 3 belangrijkste normen, waarden en drijfveren in tijden van crisis

Reflectiemodel MCClelland (ijsbergmodel): Welke factoren spelen een belangrijke rol in ons gedrag, waar komt dit vandaan en hoe kunnen we dit op termijn veranderen?

Onze normen, waarden en drijfveren zijn bijzonder belangrijk in deze tijd. Ik laat zo een model zien die jou hierbij kan helpen.

Allereerst wil ik iedereen een hart onder de riem steken in deze bizarre tijd zowel qua gezondheid als economisch. Voor mij persoonlijk geld dat ik getrouwd ben met een arts en wij samen 2 kinderen hebben. Ik voel enorm mee met de druk die zij en al haar collega’s voelen en wat hen de komende periode nog te wachten staat. Dikke respect.

Natuurlijk ervaren wij zo nu en dan ook een bepaalde mate van stress of angst. Het is belangrijk om dit voor jezelf te accepteren, het mag er zijn. Probeer voor je zelf een manier te vinden die voor jou werkt en probeer je niet te veel te laten leiden door de angst. Hierbij een tip van ome flip, maak een dagplanning met de kids….

Het IJsberg model van McClelland is een krachtig reflectie model wat jou kan helpen in deze tijd. Het verschaft ons inzicht in ons gedrag, waar dit gedrag door wordt bepaald en hoe je dit op termijn kunt veranderen. Ik gebruik het model ook regelmatig bij (team) coachtrajecten.


Boven de waterlijn zit het gedrag, de kennis en de vaardigheden. Onder de waterlijn zit het vaak nog onbewuste. Dit zijn onze normen, waarden, emoties, motieven en overtuigingen. We denken dat 80 tot 90% van ons gedrag onbewust gedrag is. Willen we ons gedrag beïnvloeden en veranderen dan zullen we onder de waterlijn moeten kijken naar gedrag dat niet effectief is en dit aan moeten pakken. Misschien is het juist nu wel het moment voor jou om hiermee aan de slag te gaan.

Mocht je meer informatie willen over drijfveren, kijk dan ook eens op https://www.pb-coachingsolutions.nl/realdrives-management-test-drijfverentest/

Over PB COACHING SOLUTIONS

PB heeft zichzelf ten doel gesteld om het beste uit organisaties, management, teams en medewerkers te halen. We bepalen samen die nieuwe stip op de horizon en werken daar samen naar toe.

MEER OVER PB COACHING SOLUTIONS

Informatie

Diensten

INFO

Adres

Heinenoord
Arie Jongekrijgstraat 12
3274 NB

Gegevens

KvK nummer: 72114428
BTW nummer: NL001638287B72

Contact

+31 (0)6 -14 57 36 14
info@pb-coachingsolutions.nl