Zet jezelf op plek 1: zelfzorg in drukke tijden

Zet jezelf op de eerste plaats: zelfzorg in drukke tijden

Stel je voor: je wekker gaat ‘s ochtends vroeg af, je rekt je even uit en springt meteen je bed uit. De dag is begonnen en de to-do lijst is weer eindeloos. Vergaderingen, deadlines, boodschappen, sociale verplichtingen… het houdt nooit op. Herkenbaar?

 

Veel van mijn coachees zitten vast in deze dagelijkse ratrace. Het kan zowel om een persoonlijke of professionele uitdaging gaan. Ze vragen zich vaak af: “Is dit alles?” Deze vraag komt voort uit een diepgewortelde angst maar ook uit een gebrek aan (levens)vreugde. Mensen hebben het gevoel dat ze constant achter de feiten aanlopen, zonder echt te genieten van wat ze doen. De routine van het dagelijks leven slokt hen op, waardoor ze vergeten stil te staan bij wat hen echt gelukkig maakt.

 

Vaak blijven deze vragen jarenlang onbeantwoord, met als gevolg dat ze leiden tot serieuze problemen zoals overspannenheid, depressiviteit , bore-out of burn-out. Het goede nieuws? Het is mogelijk om uit deze vicieuze cirkel te ontsnappen. Zelfzorg en persoonlijk leiderschap spelen hierbij een cruciale rol.

Het belang van zelfzorg

In deze blog wil ik het met jullie hebben over zelfzorg, wat betekent dat nu echt? Zelfzorg gaat verder dan een dagje spa of een avondje op de bank met je favoriete serie. Het is een continue proces, dus een bewuste keuze om extra aandacht te besteden aan je fysieke, emotionele en mentale welzijn. Zelfzorg betekent dat je jezelf op de eerste plaats zet, vooral in drukke tijden.

 

Zelfzorg is de basis van persoonlijk leiderschap. Net zoals in het vliegtuig, waar je eerst je eigen zuurstofmasker opzet voordat je anderen kunt gaan helpen, moet je eerst voor jezelf zorgen voordat je effectief anderen kunt bijstaan. Dit klinkt simpel, maar in de praktijk is het vaak een uitdaging.

 

Denk aan die momenten waarop je werkdag eindeloos lijkt en je inbox maar blijft volstromen. Het is verleidelijk om door te blijven gaan, maar je moet jezelf de tijd gunnen om op te laden. Dit betekent soms nee zeggen tegen extra werk of sociale verplichtingen, en ja tegen rust en ontspanning.

 

Zelfzorg is niet egoïstisch. Het is noodzakelijk om je energie op peil te houden en veerkrachtig te blijven in uitdagende tijden. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je beter presteren op je werk en meer aanwezig zijn voor de mensen om je heen.

Praktische stappen naar zelfzorg en persoonlijk leiderschap

 

Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om jezelf op de eerste plaats te zetten en je welzijn te prioriteren:

 

1. Prioriteiten stellen

Maak een lijst van wat voor jou echt belangrijk is. Dit kunnen dagelijkse taken zijn, maar ook bredere doelen en ambities. Focus op wat jou echt energie en vreugde geeft. Stel prioriteiten en laat de rest los. Het is oké om niet alles te doen. Vraag jezelf af: “Welke activiteiten brengen mij dichter bij mijn doelen en welke niet?”

 

2. Grenzen stellen

Leer nee zeggen zonder schuldgevoel. Dit is een van de moeilijkste maar belangrijkste vaardigheden die je kunt ontwikkelen. Grenzen stellen helpt je om je tijd en energie te beschermen. Dit kan betekenen dat je werkuren strikt aanhoudt of dat je sociale uitnodigingen soms afslaat om tijd voor jezelf te hebben. Grenzen stellen betekent ook dat je duidelijke afspraken maakt met je omgeving over wat je wel en niet kunt doen.

 

3. Reflectie en zelfbewustzijn

Neem regelmatig de tijd om na te denken over je doelen en ambities. Ben je nog steeds op het juiste pad? Reflecteer op je successen en je uitdagingen. Dit helpt je om te groeien en je koers bij te stellen waar nodig. Houd een dagboek bij waarin je je gedachten en gevoelens opschrijft. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en bewuste keuzes te maken.

 

4. Zoek steun

Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij vrienden, familie of een coach zoals ik. Samen kunnen we werken aan het ontdekken en ontwikkelen van je ware talenten en het nemen van proactieve stappen in je persoonlijke en professionele leven. Deel je doelen en uitdagingen met anderen, en wees open voor feedback en advies. Een sterke ondersteuningsstructuur kan je helpen om gemotiveerd en gefocust te blijven.

 

5. Zelfcompassie

Wees lief voor jezelf. Fouten maken is menselijk en elke stap vooruit, hoe klein ook, is een overwinning. Vier je successen en wees mild voor jezelf bij tegenslagen. Zelfcompassie is essentieel voor langdurig welzijn en zelfleiderschap. Geef jezelf de ruimte om te leren en te groeien zonder jezelf constant te bekritiseren.

 

6. Gezonde gewoontes ontwikkelen

Gezonde gewoontes zijn de hoekstenen van zelfzorg. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en beweeg regelmatig. Deze basisbehoeften hebben een enorme impact op je algehele welzijn en energieniveau. Probeer ook mindfulness of meditatie toe te voegen aan je dagelijkse routine om stress te verminderen en je focus te verbeteren.

 

7. Maak tijd voor ontspanning

Plan regelmatig momenten van ontspanning in je agenda. Dit kunnen korte pauzes zijn gedurende de dag, of langere periodes waarin je echt kunt ontspannen en opladen. Denk aan hobby’s, lezen, tijd doorbrengen in de natuur of simpelweg niets doen. Deze momenten zijn cruciaal om je batterij op te laden en je geest te verfrissen.

De kracht van authentiek persoonlijk leiderschap

In mijn coachingspraktijk richt ik me op het zo dicht mogelijk bij jezelf komen, dus leven vanuit je waardes en talenten. Dit geeft uiteindelijk de meeste levensvreugde en hierdoor wordt je de betere versie van jezelf. Dit betekent dat je leert om je eigen ruimte in te nemen en de regie over je leven te houden. Dit alle begint bij zelfkennis en zelfzorg.

 

Als coach inspireer ik graag met mijn kennis over mindset en zelfleiderschap. Ik deel mijn inzichten en tools om jou te helpen vanuit kracht en vertrouwen te leven en werken. Ik ben altijd mezelf, dus puur, en daar ben ik trots op. Ik ben niet bang om een schurende mening te delen als dat betekent dat jij daarmee vooruit kunt.

 

Samen kunnen we jouw unieke behoeften, drijfveren en ambities in kaart brengen en een pad uitstippelen dat leidt naar een vervuld en betekenisvol leven. Door jezelf op de eerste plaats te zetten, kun je niet alleen je eigen leven verbeteren, maar ook een positieve invloed hebben op de mensen om je heen.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en inzichten. Wat doe jij om jezelf op de eerste plaats te zetten? Welke uitdagingen kom je tegen? Deel je verhaal in de reacties hieronder.

 

Heb je vragen of wil je meer weten over persoonlijke en professionele ontwikkeling? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Samen kunnen we werken aan een leven vol kracht, vertrouwen en voldoening.

 

Zet jezelf op de eerste plaats. Je bent het waard. 

 

Met enthousiaste groet,

 

Patrick

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Gratis sparringsessie?

Behoefte om eens met een professional te sparren? Plan een gratis 30 minuten adviesgesprek. Deze sessie vindt plaats via Zoom, Teams of Skype of door gewoon te bellen.

Lees meer

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Maandelijkse inspiratie mail ontvangen?

Schrijf je in voor mijn maandelijkse mail, vol met handige theoriëen en inspiratie uit de praktijk.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,

Wil je even vrijblijvend sparren?

Groetjes,
Patrick