Mentaal gezonde én betrokken medewerkers in coronatijd. 6 tips voor managers

Gaan we uiteindelijk weer terug naar normaal, of zullen we toch moeten wennen aan een nieuw normaal? Dat er een lange winter aankomt met (nog) meer thuiswerken staat vast. Ook de economische klappen zijn nog niet voorbij en zullen voor sommige sectoren nog moeten komen. Voor managers en leiders van bedrijven is de uitdaging enorm. Want hoe loods je medewerkers door een crisistijd heen en zorg je er tegelijkertijd voor dat mensen productief, betrokken en psychisch gezond blijven?

Uit gesprekken die ik met ondernemers en managers voer komen enkele thema’s telkens opnieuw naar voren. Lees in dit artikel de tips die ik hen meegeef.

  • BLIJF AANWEZIG EN ZICHTBAAR

Blijf zichtbaar en aanwezig. In tijden van crisis heeft men behoefte aan een zichtbare leider. De aanwezigheid van een leider geeft vertrouwen dat de situatie onder controle is. Maar zichtbaar leiderschap is niet alleen in crisistijd van essentieel belang. Door je gezicht op de werkvloer te laten zien en te weten wat er speelt creëer je verbinding met medewerkers en kun je beter inspelen op hun behoefte. Doe dit ook op afstand. Blijf communiceren via telefoon of online.

  • WEES TRANSPARANT

Ik merk bij bedrijven waar ik coach dat openheid over problematiek en het gezamenlijk aanpakken hiervan voor enorme verbinding zorgt. Wees transparant over waar het bedrijf staat. Neem medewerkers mee in ontwikkelingen en uitdagingen. Wees hier reëel in. Wanneer bepaald werk of onderdelen wegvallen en daarmee de inzetbaarheid van mensen verandert; maak het bespreekbaar en ga op zoek naar creatieve oplossingen om iedereen toch zinvol werk te laten doen.

Bespreek of werknemers een rol kunnen vervullen bij afdelingen waar dingen wel doorlopen. Kijk of mensen zich kunnen bezighouden met projecten die al een tijdje op de plank liggen. Ook kun je medewerkers vragen naar hun eigen persoonlijke ontwikkeling te kijken. Zijn er leermogelijkheden die in deze periode mooi opgepakt kunnen worden? Of kunnen medewerkers een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van anderen?

  • FACILITEER VERBINDING BINNEN HET TEAM

Nu op afstand werken voorlopig de norm gaat zijn is het essentieel om sociaal contact en daarmee de verbinding tussen collega’s binnen teams te onderhouden.

‘Hoe was jouw weekend’ op maandagmorgen bij de koffieautomaat of persoonlijke 1-op-1 gesprekken met de collega die je op de gang tegenkomt zit er voorlopig niet in. Gelukkig zijn er veel manieren te verzinnen om de sociale interactie – en dan met name de luchtige variant – voort te zetten buiten kantoor.

Plan bijvoorbeeld – dagelijks of wekelijks – een online check-in met het team. In een check-in is ruimte voor iedereen om zijn of haar verhaal te doen over hoe het gaat. Persoonlijk en zakelijk. Het is een manier om elkaars welzijn te peilen en een open ruimte te bieden aan allerlei emoties en belevingen die mensen kunnen hebben. Na de check-in kan er de mogelijkheid zijn om 1 op 1, of in groepjes, koffie te drinken en de dag op een relaxte manier te beginnen.

Om de verbinding ook buiten kantooruren te behouden kun je de vrijmibo, het zij via een scherm, door laten gaan. Het voelt misschien ongemakkelijk, met een wijntje achter je laptop, maar het is een goede manier om het informele contact te onderhouden en gezamenlijk de week af te sluiten.

  • NIET ALLES HOEFT VIA VIDEO CALLS BESPROKEN TE WORDEN

Niet elke afspraak hoeft via een scherm te verlopen. Videobellen kost veel energie en is niet altijd nodig. Vraag je af of een scherm echt nodig is, of dat je zaken ook telefonisch kunt bespreken. En ga terwijl je telefoneert een stukje lopen. Ook kun je gaan wandelen met een collega. Goed voor de beweging maar ook voor het informele contact. Bespreek dingen die je niet zo snel in een video call zou bespreken.

  • VERBIED HET C-WOORD (MET EEN KNIPOOG)

Soms lijkt het wel alsof het praten over het virus een virus op zichzelf is geworden. Hoeveel besmettingen waren er gister? Hoe zit het met de IC-bedden? Wat voor maatregelen zitten er aan te komen? Is er al voldoende testcapaciteit? Het lijkt soms nergens anders meer over te gaan. Een gespreksonderwerp wat iedereen als een slurpend zwart gat opslokt. Erg vermoeiend kan dat zijn.

Ook leidt het af. Ondervind je dit in jouw team of collegiale sfeer? Spreek af om het er juist niet over te hebben. Doe even alsof het niet bestaat. Verschuif de focus naar onderwerpen in de toekomst. En hoe je daar als bedrijf samen naartoe gaat werken.

  • VRAAG MEDEWERKERS NAAR HUN GEVOEL

Niet ‘hoe gaat het?’ maar ‘hoe voel je je?’. Sociaal isolement ligt op de loer, zeker bij mensen die zich niet snel uitspreken over hun gevoel. Op kantoor is het makkelijker te spotten wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit. Het gevaar bestaat dat mensen zich thuis afsluiten en zich niet open durven stellen over problemen die zij ondervinden. Ga als manager op persoonlijk level de verbinding aan en geef mensen de ruimte zich uit te spreken over gevoel.

BEN JE NOG ZOEKENDE?

Deze tips zijn een greep uit een verscheidenheid aan thema’s waar we in deze tijd mee te maken hebben, als ondernemer, manager en werknemer. Dat we met zijn allen nog zoekende zijn naar een goede balans is heel normaal. Het inschakelen van een sparringpartner die helpt bij het vinden van deze balans kan heel nuttig zijn.

Wil je een keer sparren hierover laat het ons dan weten.

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Gratis sparringsessie?

Behoefte om eens met een professional te sparren? Plan een gratis 30 minuten adviesgesprek. Deze sessie vindt plaats via Zoom, Teams of Skype of door gewoon te bellen.

Lees meer

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Maandelijkse inspiratie mail ontvangen?

Schrijf je in voor mijn maandelijkse mail, vol met handige theoriëen en inspiratie uit de praktijk.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,

Wil je even vrijblijvend sparren?

Groetjes,
Patrick