ZELFINZICHT EN REFLECTIE

Met zelfinzicht laat je zien dat je realistisch kunt beoordelen wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Je hebt inzicht in jouw eigen identiteit. Waarden, overtuigingen, kwaliteiten, competenties, interesses, ambities en gedragingen. Je zoekt actief naar persoonlijke feedback. En je stelt je kwetsbaar op. Zelfkennis en zelfinzicht vormen een belangrijke basis voor succes in alle opzichten. Of het nu om jouw privé-situatie gaat of om jouw werk. Zelfkennis is een must.

Wat heb jij nodig?
Regelmatig hoor ik van managers ‘Ik doe mijn werk prima, maar ik zit toch niet lekker in mijn vel. De druk is groot, ik word te veel geleefd, heb te weinig tijd voor mijzelf en heb weinig energie meer’.
Iedereen ervaart een andere druk, zowel qua werk als privé. Er is geen formule die voor iedereen werkt.

Als manager heb je een uitdagende functie waarbij je met verschillende belangen te maken hebt. Het senior management of directie, jouw eigen team en andere belanghebbenden. Je hebt regelmatig met conflictsituaties te maken.

Welke vragen stel jij jezelf in zo’n situatie?
Zelfinzicht creëer je door te reflecteren. Enkele vragen die jou daarbij helpen zijn bijv.:

 1. Wie ben ik, wat is mijn identiteit?
 2. Wat zijn mijn waarden en overtuigingen?
 3. Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten?
 4. Wat zijn mijn kwaliteiten en competenties?
 5. Wat zijn mijn interesses?
 6. Wat zijn mijn ambities en gedragingen?
 7. Kan ik bij dit bedrijf voldoende mijzelf zijn?
 8. Kan ik leidinggeven o.b.v. vertrouwen?
 9. Waar sta ik nu zelf?
 10. Hoe zit het met mijn empathisch vermogen?
 11. Hoe zit het momenteel met mijn eigen purpose, betrokkenheid, veerkrachtigheid en vriendelijkheid?
 12. Wat zegt mijn lijf?
 13. Past de functie en de cultuur nog wel bij mij?
 14. Durf ik mezelf kwetsbaar op te stellen en om feedback te vragen?

Zelfregie en zingeving zijn erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat ze samen een burn-out kunnen voorkomen. Wil je de situatie veranderen adviseer ik jou in actie te komen en jezelf te activeren.

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Gratis sparringsessie?

Behoefte om eens met een professional te sparren? Plan een gratis 30 minuten adviesgesprek. Deze sessie vindt plaats via Zoom, Teams of Skype of door gewoon te bellen.

Lees meer

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Maandelijkse inspiratie mail ontvangen?

Schrijf je in voor mijn maandelijkse mail, vol met handige theoriëen en inspiratie uit de praktijk.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,

Wil je even vrijblijvend sparren?

Groetjes,
Patrick