WAT BETEKENT PERFECTIONISME?

Perfectionisme is in de basis een hele mooie eigenschap. Als je perfectionistisch bent, accepteer je iets alleen wanneer het helemaal compleet of perfect is. Echter kent het ook een schaduwzijde. Dit betekent doorslaan in de dingen die we graag heel goed willen doen.

Iedereen kent mensen in zijn of haar omgeving die perfectionistisch zijn of wellicht ben je het zelf. Perfectionisme wordt helaas door onze samenleving aangemoedigd. Alles moet steeds sneller en beter. Zodra je dit tempo niet kunt bijbenen dan hoor je er eigenlijk ook niet meer bij. Het is een vereiste om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. Uit een internationale studie van 2018 blijkt dat de sociale druk onder millennial’s om perfect te zijn, de laatste 30 jaar met 33% is gestegen. In zijn algemeenheid zijn er bijzonder veel mensen die last hebben van perfectionisme.

Perfectionisten hebben steeds vaker met fysieke problemen te maken, zoals hoofdpijn en constante stress. Perfectionisten vragen vaak te veel van zichzelf en leggen zichzelf een enorme druk op met als gevolg dat het een obsessie kan worden om maar nooit meer te falen.


WAAR KOMT PERFECTIONISME VANDAAN?

Perfectionisme komt vooral voort uit angst en het kan je hele leven beheersen. In je onderbewuste ben je bang dat als iets niet goed genoeg is, jij niet goed genoeg bent. Het is de angst voor falen die je onzeker maakt. Als perfectionist wil je graag de controle houden. Je bent bang om deze controle te verliezen. Als perfectionist handel je dus vooral vanuit angst en niet vanuit je hart. De drang naar jouw perfectionisme is als kind ontstaan en heeft zich steeds verder ontwikkeld.

Onze veeleisende maatschappij creëert tegenwoordig ook mensen die bang zijn om fouten te maken, bang om afgewezen te worden en de controle te verliezen. We leggen elkaar een bijzonder hoge druk op om perfect te zijn. Problematisch wordt het vooral als de hoge norm van buitenaf is opgelegd en men er niet in slaagt om eraan te voldoen.

Als je hele hoge doelen en verwachtingen aan jezelf en jouw omgeving stelt, zowel thuis als op het werk, zal het lastig worden om hieraan te voldoen. Je kunt je doelen ook realiseren zonder perfectionisme. Je zult merken dat dit je meer geluk gaat brengen en dat je je doelen ook kunt realiseren.

DE VOORDELEN VAN PERFECTIONISME

Perfectionisme kan een hele mooie eigenschap zijn. Je wilt het perfecte plaatje. Als dit lukt is dat helemaal top. Perfectionisme kan je dan ook veel brengen, zolang het je niet in de weg zit.

100% inzet
Het positieve is dat je je altijd erg inzet. Opgeven ken je niet. Je weet dat het niet jouw schuld is als iets niet lukt. Dit kan je uiteindelijk een rustgevend gevoel geven.

Oog voor detail
Perfectionisten hebben oog voor detail. Je zorgt ervoor dat niks over het hoofd gezien wordt. Het eindresultaat mag er dan ook zijn.

Maximaal uitdagen
Je wilt een fantastisch eindresultaat, je wilt dan ook het maximaal haalbare. Je houdt je altijd bezig met je kwaliteiten en weet ze steeds weer verder te verbeteren.

Uitstelgedrag, wat is dat?
Je wilt alles op tijd af hebben en begint er dan ook ruim op tijd aan. Je zult weinig stress ervaren van de deadline.

Durven dromen
Je stelt jezelf hoge doelen en durft te dromen. Jij als perfectionist gaat er natuurlijk alles aan doen om jouw dromen te realiseren, ook al duurt het wat langer.

DE NADELEN VAN PERFECTIONISME

Je wilt het beste uit jezelf halen en iets zo goed mogelijk doen. Dit activeert, inspireert en motiveert ons. Je kunt trots zijn op jezelf. Maar wat nu als je het gevoel hebt dat het nooit goed genoeg is? De kans is groot dat je dan altijd naar perfectie blijft streven en echte perfectie bestaat niet. Dit zorgt voor heel veel stress en draagt er aan bij dat je je doelen niet haalt.

Bang om te falen
We zijn bang dat het niet goed genoeg is, bang dat we de controle verliezen en bang dat om te falen. Probeer je hart meer te laten spreken.

Uitstelgedrag laten zien
Je wilt geen fouten maken, dus kom je moeilijker in actie. In het ergste geval begin je er helemaal niet meer aan, omdat je bang bent het niet perfect te kunnen doen en bang bent om fouten te maken.

Stilstand of achteruitgang
Je bent gericht op wat de ander vindt en stelt jezelf de vraag ‘Zullen ze me wel (goed) genoeg vinden?’ Je bent constant gericht op het voorkomen van fouten maken, bang om te falen of niet goed genoeg bevonden te worden. Zodra je je op jezelf gaat richten ontstaat er weer ruimte voor groei.

Mogelijke uitval, verkeerde stress en over je grenzen heengaan
Je blijft maar doorgaan tot het perfect is, maar zoals eerder gezegd bestaat perfectie niet. Dit leidt er toe dat je niet kunt genieten, jezelf te snel wegcijfert, niet kiest voor wat je echt wilt en te weinig de dingen doet die jou gelukkig maken.

Te veel in comfortzone
Je blijft te veel in je comfortzone, omdat je bang bent om fouten te maken en om te falen. Het is normaliter helemaal niet erg om in je comfortzone te hangen, echter wel als het jouw groei in de weg gaat staat. Dit is bij perfectionisme vaak wel het geval.

PERFECTIONISME LOSLATEN EN ACCEPTATIE

Kun je perfectionisme wat meer loslaten? Wat heeft het jou tot nu toe gebracht en wat heeft het jou gekost? Hoe heeft het jou gevormd? Wil je het nog steeds op die manier of toch liever anders? Perfectionisten denken vaak dat ze pas gelukkig kunnen zijn en zich goed mogen voelen als ze hun doelen gerealiseerd hebben. Tot die tijd mogen ze niet genieten. Geluk, tevredenheid en dankbaarheid zijn fundamentele basisbehoefte. Dit zijn behoefte die je niet zou moeten uitstellen. De kans dat het geluksmoment of het gevoel van tevredenheid tegenvalt zodra je je doel gerealiseerd hebt is ook aanwezig.

Natuurlijk mag je jezelf hoge doelen stellen en een vorm van perfectie nastreven, echter is het wel belangrijk dat je je vrij durft te bewegen en niet bang bent om fouten te maken. Je zult merken dat zodra je jouw perfectionisme wat meer loslaat je meer kunt gaan genieten en er ook meer ruimte ontstaat voor persoonlijke groei.

Wat je zult merken is als je je doelen wat meer loslaat en accepteert dat perfectie niet bestaat, dat je veel gelukkiger zult zijn. Hiermee zeg je helemaal niet dat je jezelf toestemming geeft om je doelen niet te halen, echter geef je jezelf wel de ruimte om meer te ontspannen, je gunt jezelf meer tijd en bent minder streng voor jezelf. Je gaat steeds meer voelen dat je al goed genoeg bent en dat je tevreden mag zijn met jezelf. Je gaat merken dat je zelfbewustzijn toeneemt en daarmee ook je zelfverzekerdheid en je eigenwaarde. Je gaat steeds meer kiezen voor dankbaarheid en ook van de kleine successen genieten.

De kleine stappen vooruit zorgen er ook voor dat je steeds dichter bij je doel komt. Stel je zelf realistische doelen.

ZIEN TE VOORKOMEN VAN EEN (MOGELIJKE) BURN-OUT

Het streven naar perfectionisme levert altijd een bepaalde mate van stress op, wat wordt veroorzaakt door het stresshormoon adrenaline. Zo lang de stress niet te lang duurt is het helemaal prima. Kortdurende stress is goed voor je en zorgt ervoor dat we sneller en beter kunnen reageren. Als de taak af is, is de stress voorbij en gaat het lichaam weer terug naar de ruststand. Zodra dit uit balans raakt zul je merken dat de stress te lang aanhoudt en dat je lichaam hier last van heeft. Je lichaam en geest krijgen onvoldoende de ruimte om te herstellen. De kans op een burn-out neemt hierdoor toe.

Om een burn-out te voorkomen, zul je ongezond perfectionisme achter je moeten laten. Als je al een burn-out hebt kun je hier alleen echt goed vanaf komen door met je ongezonde perfectionisme aan de slag te gaan.

HOE PB COACHING SOLUTIONS JOU HELPT OM MEER CONTROLE TE KRIJGEN OVER JOUW PERFECTIONISME

We starten altijd met een klikgesprek. Als blijkt dat er een goede klik is en je PB het vertrouwen geeft, start het coachtraject. We gaan er samen een mooi en duurzaam project van maken, zodat je na het traject weer meer controle, balans, regie en energie voelt.

Het coachtraject bestaat gemiddeld uit 6 coachsessies. We gaan eerst samen onderzoeken en achterhalen welke patronen jou nu ‘echt’ het meest in de weg zitten, om vervolgens jouw coachvraag en coachdoel te formuleren. Tijdens de coachsessies gaan we hier heel gericht mee aan de slag en tussen de sessies door krijg je gerichte oefeningen, opdrachten en werkvormen.

Je zult merken dat je tijdens het coachtraject steeds iets dichter bij je doel komt, echter wat je vaak ziet is dat een ’tijdelijke’ terugval ook bij jouw groeiproces hoort. Ik beloof je dat dit maar tijdelijk is…

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Gratis sparringsessie?

Behoefte om eens met een professional te sparren? Plan een gratis 30 minuten adviesgesprek. Deze sessie vindt plaats via Zoom, Teams of Skype of door gewoon te bellen.

Lees meer

TMA - talenten motivatie analyse - patrick berghout

Maandelijkse inspiratie mail ontvangen?

Schrijf je in voor mijn maandelijkse mail, vol met handige theoriëen en inspiratie uit de praktijk.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,

Wil je even vrijblijvend sparren?

Groetjes,
Patrick