De 5 bekendste problemen & oplossingen in teams

Patrick Lencioni omschrijft ze in het boek ‘De 5 frustraties van teamwork’. Dit is een bekend boek & wordt door management goeroes ook vaak benoemd. Ik herken deze 5 ook zeker vanuit mijn eigen praktijkervaring & door de feedback die ik van teams terugkrijg. Ook hier geldt dat samenwerking & verbinding bijzonder belangrijk zijn voor het succes van je bedrijf.

1. Afwezigheid van vertrouwen

Vertrouwen is extreem belangrijk voor een team. Als er geen vertrouwen is ontstaan er veel problemen.
Vertrouwen is het fundament voor alles. Maar hoe bouw je vertrouwen op?

Je kunt alleen vertrouwen opbouwen in het team, als je je kwetsbaar durft op te stellen & onze weerstand hierin kunnen wegnemen. Dit geldt ook voor de leidinggevende. Durf jezelf te laten zien en ook fouten te maken.

Symptoom: de teamleden verbergen hun zwakheden en fouten.
Oplossing: wees open over wie je bent en wat je bezig houdt.

2. Angst voor confrontaties

Soms is er wel vertrouwen, maar zijn ze nog bang voor confrontaties. In vergaderingen zijn we erg aardig voor elkaar, maar in de wandelgangen wordt er veel geroddeld. Als leidinggevende is het belangrijk om confrontaties zo nu en dan te stimuleren, aangezien dit veel creativiteit, ideeën en oplossingen oplevert. Geef ook hier het goede voorbeeld als leidinggevende.

Symptoom: de teamleden doen poeslief, maar ondertussen roddelen ze over elkaar.
Oplossing: creëer als leidinggevende open discussies en gesprekken.

3. Gebrek aan betrokkenheid

Het komt regelmatig voor dat 1 & 2 goed op orde zijn, maar er geen knopen worden doorgehakt. Het bepalen van duidelijke doelen en prioriteiten is erg belangrijk voor de voortgang. Het is ook belangrijk om afspraken te maken waar iedereen zich aan houdt. De leidinggevende moet ook weer het goede voorbeeld geven hier.

Symptoom: er worden geen beslissingen genomen in het team.
Oplossing: spreek af dat wanneer je samen een besluit neemt, je jezelf en anderen er ook echt aan houdt.

4. Het mijden van verantwoordelijkheid

In bepaalde teams worden er constant excuses aangeboden, vanwege het niet nakomen van afspraken en verplichtingen. De doelen en afspraken moeten helder zijn voor iedereen, zodat iedereen weet waar hij voor verantwoordelijk is. Het laten zien van de progressie is ook erg belangrijk. Dit werkt ook motiverend en je houd je ook sneller aan je afspraken.

Symptoom: de teamleden zeggen veel sorry en verzinnen smoesjes aan de lopende band.
Oplossing: maak doelen, afspraken en progressie zichtbaar in het bedrijf.

5. Te weinig aandacht voor resultaten

Teamleden en leidinggevende hebben vaak moeite om zich te verbinden met de resultaten, aangezien ze bang zijn voor de consequenties als ze niet behaald worden. Het afschuiven en niet verantwoordelijk voelen voor de resultaten geeft dus vaak een probleem. De verborgen agenda’s moeten openbaar worden, anders worden er geen resultaten geboekt.

Symptoom: mensen nemen geen verantwoordelijkheid en schuiven iemand anders naar voren.
Oplossing: heldere doelen afspreken en daar ook eerlijke consequenties aan verbinden

Gratis sparringssessie?

Vul je gegevens in en dan plannen we een ‘gratis telefonische kennismaking in van 30 minuten. Deze sessie vindt plaats via Zoom, Teams of Skype of door gewoon te bellen.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Diensten van PB

COACHING

Door jou zo goed mogelijk te coachen helpen we jou als manager, professional of team je doel te realiseren zodat jij je verder kunt ontwikkelen.

Wij helpen jou door je te inspireren en te ondersteunen. Wij luisteren, stimuleren en motiveren jou zodat jij tijdens deze ‘reis’ steeds meer over jezelf leert en meer in je kracht komt te staan.

 • Loopbaancoaching
 • Life-coaching
 • Teamcoaching
 • Managementcoaching
 • Businesscoaching

TRAINING

Na afloop van de workshop of training zal jouw team of organisatie een echte boost hebben gekregen om de gestelde doelen te behalen. Nieuwe inzichten zorgen voor nieuwe energie en geven duidelijkheid.

Hoe ervaar je meer werkgeluk en werkplezier, hoe word je als leider sterker en krijg je jouw team weer enthousiast? Lukt het jou om op een effectieve manier gebruik te maken van timemanagement?

En wat denk je van een dag of zelfs meerdere dagen teambuilding? Even uit de vaste omgeving, lekker plezier maken en elkaar op een andere manier leren kennen. Dat zorgt voor een betere band en zal het onderlinge vertrouwen vergroten en je gaat als team beter samenwerken.

TESTEN

De testen die wij afnemen brengen drijfveren, talenten, competenties en verzuim in kaart. Vanuit de rapporten en analyses bepalen we de vervolgstappen.

 • RealDrives
  Geven inzicht in de eigen drijfveren en motivatie. Hoe laat je jouw team beter samenwerken?
 • TMA, Talenten Motivatie Analyse
  Deze test meet 22 drijfveren, 44 talenten en 53 competenties en leert je werken vanuit jouw talent
 • Verzuimmeting
  Dankzij deze test kun je een verzuimwinst van 25% realiseren en het welzijn en werkgeluk verhogen
Ontvang ons gratis E-magazine!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.